Ziektes bij uw konijn of knaagdier

 

Myxomatose

Myxomatose is een virusziekte die wordt overgebracht door stekende insecten en vlooien. Konijnen die besmet zijn worden traag, lusteloos en vermageren. Verder ontstaan er rond de ogen, de snuit, oren en anaalstreek zachte bobbels (myxomen). Enige tijd later kleven de oogleden aan elkaar en ontstaat er pussige oog- en neusuitvloeiing. Veel konijnen sterven aan deze ziekte. Preventieve maatregelen bestaan uit een jaarlijkse vaccinatie en het weren van muggen met behulp van horren.

VHS/VHD

VHS/VHD (Viraal Heamorrhagisch Syndroom/Disease) is een virus dat via de ontlasting van besmette konijnen wordt overgedragen. Besmette konijnen krijgen binnen 24 tot 48 uur hoge koorts. Soms verloopt de infectie symptoomloos en overlijden konijnen acuut. In andere gevallen zien we benauwdheid, knarsetanden, bloedneuzen, rennen ze rondjes en maken ze fietsbewegingen. Deze ziekte heeft een dodelijke afloop. Als preventie kunnen konijnen jaarlijks gevaccineerd worden.

Maag-darmklachten

Maag-darmklachten komen veel voor bij konijnen. Te denken valt aan trommelzucht/gasvorming, wat zich uit in een dikke buik, maar ook diarree of obstipatie komen met enige regelmaat voor. Deze klachten kunnen ontstaan door plotselinge verandering van de temperatuur of voeding, parasieten (wormen, coccidiose), bacteriƫn, etc. Konijnen die diarree hebben moeten op een rantsoen van hooi en water worden gezet. De brokjes en natte voeding, zoals fruit en groente, moeten (tijdelijk) achterwege gelaten worden om de darmen weer te laten herstellen en diarree te voorkomen.

E. cuniculi

Encephalitozoon cuniculi is een zeer besmettelijke konijnenziekte die kan worden overgedragen via de urine van een besmet konijn, maar ook al van moeder op kind in de baarmoeder. De parasiet tast vooral de volgende organen aan en geeft daardoor onderstaande klachten:

  • Zenuwstelsel: omvallen, een scheve kop, tollen, op en neer bewegende ogen (nystagmus), verlamming of ongecontroleerde bewegingen van de poten
  • Nieren: veel plassen, urine lekken
  • Ogen: ontstekingen, staar, lensverkleuring, verdikkingen in het oog (granulomen)

Helaas kunnen konijnen niet genezen van E. cuniculi en zal deze parasiet latent (slapend) aanwezig blijven in het lichaam. Het doel van de therapie is dan ook de schade te beperken en de parasiet in een slapende staat te brengen. Afhankelijk van de duur en de ernst van de symptomen kunnen de symptomen van het konijn wel weer verdwijnen of dusdanig afnemen. Tijdens stressvolle situaties kan de parasiet echter weer voor problemen zorgen.

Myiasis

Vliegenmaden (myiasis) wordt in de zomer gezien bij konijnen met een vuile vacht, bijvoorbeeld door diarree of urinebrand. De aasvlieg (groen glimmende vlieg) legt eitjes in de bevuilde vacht. De larven die uitkomen kunnen binnen een paar uur veel schade aanrichten. Maden eten niet alleen de viezigheid in de vacht, maar ook de huid van het konijn, waarbij ze steeds dieper het weefsel in gaan. Ter preventie moet ervoor worden gezorgd dat het konijn geen bevuilde vacht heeft. Ook kunt u uw konijn binnen huisvesten of horren plaatsen, zodat vliegen geen kans krijgen bij uw konijn te komen. Verder is het verstandig uw konijn minstens dagelijks te controleren op vuil, wondjes en maden. Als u maden bij uw konijn constateert, probeer deze dan zo snel mogelijk te verwijderen en laat uw konijn door een dierenarts nakijken. Naast het verwijderen van het vuil en de maden wordt de wond gewassen. Ook geven wij uw konijn een pijnstiller en indien nodig een antibioticum en middel tegen maden. Hoe eerder we er bij zijn, hoe groter de kans dat uw konijn het overleeft.

Schurft

Mijten (schurft) veroorzaken jeuk, wondjes, korsten en kaalheid. Door middel van een afkrabsel kunnen we vaststellen of het om mijten gaat. Wanneer uw konijn mijten heeft, moeten ook de hokgenoten worden behandeld.

Verkoudheid

Verkoudheid/snot bij konijnen wordt vaak door bacteriƫn veroorzaakt. Dat kan een primair bacterieel probleem zijn, maar wordt ook regelmatig gezien secundair aan andere problemen, zoals gebitsafwijkingen, traanbuisproblemen, abcessen, verkalkingen of vreemde voorwerpen (zoals stukjes hooi in de neus). Bij het konijn zien we neusuitvloeiing, ademhalingsproblemen en ooguitvloeiing als meest voorkomende klachten. Wanneer het konijn niet behandeld wordt kan dit overgaan in een longontsteking. De kans op een verkoudheid kan beperkt worden door het hok droog te houden, uit de tocht houden en te zorgen voor een goede ventilatie.

Vragen over onze diensten?

Neem dan contact met ons op