Nieuwe chipregels

NIEUWE CHIPREGELS PER 1 NOVEMBER 2021

Beste diereigenaar,

Vanaf 1 november 2021 verandert de wetgeving omtrent het chippen en registreren van de pups. Het plaatsen van een chip en een Europees paspoort was al verplicht, maar nu moeten deze chips ook direct geregistreerd worden.
De reden voor deze aanpassing van de wetgeving ligt bij de illegale hondenhandel. In de illegale hondenhalndel gaat het natuurlijk alleen maar om geld verdienen en niet om het dierenwelzijn. Om meer invloed op het dierenwelzijn en meer inzicht in de verkoop van pups te krijgen zijn er nieuwe regels.
In de nieuwe regels worden fokkers, importeurs, dierenartsen en chippers gereigstreerd. Een fokker heeft een uniek bedrijfsnummer (UBN) nodig om de pups te laten chippen bij een dierenarts. Zonder een UBN kan een hond niet meer gechipt worden en een Europees paspoort krijgen.

De regels vanaf 1 november zijn als volgt:

  • Fokkers en importeurs registreren zichzelf bij de RVO. Zij krijgen dan een UBN. Heeft u als bedrijfsmatige fokker of importeur al een UBN? Din kunt u gewoon dat nummer gebruiken.
  • Een UBN is nodig om de hond te registreren. Zorg daarom dat u uw UBN bij de hand heeft als u uw hond(en) bij een dierenarts of chipper laat chippen.
  • Pups moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en een Europees paspoort hebben.
  • De dierenarts of chipper registreert bij een aangewezen portaal/databank dat de hond is gechipt. Daarbij is ook het UBN van de houder/fokker nodig.
  • Als fokker registreert u de geboorte van de pup bij het aangewezen portaal. Dit doet u ook met het chipnummer van de moeder.
  • Het EU-dierenpaspoort wordt verplicht voor alle honden.
  • De dierenarts registreert het paspoort bij een aangewezen portaal.
  • Als importeur laat u de eerste registratie van de hond door een dierenarts doen. Dit moet binnen 2 weken na aankomst in Nederland gebeuren. De dierenarts registreert de import, chip en het paspoort bij een portaal.
  • Komt de hond uit een derde land en heeft hij geen EU-dierenpaspoort? Dan geeft de dierenarts een EU-dierenpaspoort voor de hond af.

Voor meer informatie kunt u ook hier kijken:

Voor algemene informatie:
https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/dieren-houden/identificatie-en-registratie-dieren/honden

Voor bedrijfsmatig houden van huisdieren:
https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/dieren-houden/huisdieren-houden-en-fokken/bedrijfsmatig-huisdieren-houden

Voor het bewijs van vakbekwaamheid:
https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/dieren-houden/huisdieren-houden-en-fokken/bedrijfsmatig-huisdieren-houden/bewijs-van-vakbekwaamheid

Vanaf 1 november zullen wij dus de nieuwe regels gaan volgen.
Praktisch betekent dit dat als u voor een nestenting komt, we uw UBN nummer moeten hebben. U kunt hiervoor uw inschrijvingsdocument aan ons laten zien. Als u dit niet heeft, kunt u dit document via de RVO weer opvragen/aanmaken. Dit mag vooraf gemaild worden of ten tijde van het chippen meegenomen worden. We zullen het UBN nummer controleren of het het juiste nummer bij de juiste persoon is.
Wij zullen de chip plaatsen zoals u van ons gewend bent, maar nu zullen wij ook gelijk de registratie doen. De kosten van het plaastsen van de chip gaan daardoor wat omhoog.

Mocht u nog vragen hebben, dan helpen we u graag verder.

Met vriendelijke groeten,

Dierenartspraktijk 't Holland.